Det er egentlig midt i ferien her enda (derfor har jeg ingen bilder denne gangen...), men jeg må bare kort innpå etter å ha lest avisene idag. For VG skriver idag om det fantastiske nordlyset som pågikk i natt, og snakker med den alltid like entusiastiske astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard. Og som fotograf må jeg jo bare rive meg i håret siden jeg ikke hadde mulighet til å ta turen ut med kamera i natt...
Men nettopp hvordan man tar bilder av nordlys, dype mørke nattehimler og andre fantastiske naturfenomener, er spørsmål jeg ofte får fra folk. Men det får man som regel ikke til hvis kameraet står på full auto, grønn firkant, P eller disse rælete symbolprogrammene der kameraet er sjefen og ikke du. Men det er slettes ikke vanskelig å lære seg, nei det er faktisk veldig lett, og det er noe alle med et kamera burde gjøre.
...og her er det lagt inn en ekstra forklaring i bloggposten etter noen spørsmål og kommentarer. Det var ikke meningen å være kjip tidligere i dag med lite info, men ferietid betyr litt kortere tid til å fortelle om ting enn ellers... For kjip på info er jeg ikke kjent for å være, og jeg deler mye tips, triks og lærdom gratis både her og på flere andre blogger rundt i verden, om foto, lyssetting m.m.
Noen har jo allerede kommet med gode og konstruktive kommentarer her, og det er bra! Takk! Jeg kan jo fortelle litt om mine erfaringer med foro i "stummende mørke" som dette på mange måter er, og jeg tar det litt detaljert. Erfaringene våre fra kursdeltagerne, er nemlig at mange som ønsker å ta bilder som dette overhodet ikke har noe forhold til det å ta kontroll på ting som blenderåpning eller lukkertid, og veldig mange vet heller ikke hva det er eller hva de gjør. Så derfor litt detaljert. Nordlys faller forøvrig i samme kategori som lyn, og vi får nok noe av det de nærmeste dagene også, så kom dere ut med kamera folkens!
Når det er såpass mørkt så kreves det som nevnt her et stativ. Og så kreves det egentlig ikke noe mer enn lange lukkertider. For i mørket må kameraet stå lenge oppe og slippe inn lys for at det skal avtegnes bilde på bildebrikken. Velg gjerne en ISO verdi rundt 400. Står kameraet på grønn firkant så liker det gjerne å poppe opp den forferdelige lille pop-up blitsen, fordi kameraet sier at "jammen her var det jo mørkt?!". Det samme skjer ofte med kompakter (hvor mange blitser fyres ikke av på f.eks. sportsarenaer om kvelden, selv om det som tas bilde av er flere hundre meter fra kameraet, og blitsen rekker kanskje 6 meter...). Men det er fullt mulig å ta bilder av lyn og aurora borealis også med mange kompakter.
Men tilbake til speilrefleksen. Velg et objektiv med ganske vid vinkel, sånn at du får med en del av himmelen. Rundt 14-35mm funker fint. Du kan gjerne sette kameraet på S/T/Tv for lukkerprioritet (S=shutter, T/Tv = time /timevalue) sånn at du kan ta kontroll på tiden med kameraet, og så teste litt med lukkertider +/- 15 sekunder. Normalt bruker du hjulet på kameraet til å velge lukkertid når kameraet står på lukkerprioritet. Og står det 15" i displayet så betyr det 15 sekunder. Står det bare 15 så betyr det 1/15 sekund. Selv ville jeg satt kameraet helt på manuell, stilt inn en blender på ca f/2.8 - f/5.6, og tatt et testbilde med 15 sek lukkertid. Så ville jeg sjekket bildet på displayet etter det er tatt, og gjerne også histogrammet. Hvis det er for lyst så kutter du noen sekunder, er det for mørkt prøver du å øke noen sekunder. Noen ganger må du kanskje helt opp i et minutt på fenomener som nordlys og lyn. Helt avhengig av hvor mye lys det generelt er når bildet tas. En lysere himmel krever kortere tid enn en beksvart. Og grunnen til lang lukkertid er at da står kameraet og fanger opp lyset, f.eks. mange lyn etter hverandre - ikke bare ett - og så bygges bildet gradvis opp på brikken. Grunnen til stativet er at når det slippes inn lys så lenge så vil selv små vibrasjoner gjøre bildet uskarpt.
Som det ble sagt i kommentarene så er dette egentlig veldig enkelt, men det er alt når man først kan det... Og vi opplever at mange som er på kurs hos oss sliter med å (tørre) å ta kontroll på kameraet, og kommer til oss for inspirasjon og også teknisk kunnskap.
Så da ble det litt konkret info her allikevel, og så til alle som er interessert i å lære seg enda mer om hvordan de får litt mer kontroll på kameraet sitt, sånn at de også kan fange disse fantastiske fenomenene når de skjer, bli gjerne med Stian og meg på et av våre fotokurs. Og det kommer ny runde i høst! Så følg med her, eller på fotokurs delen på websidene mine for datoer!
Fortsatt god sommer!
Det var den enkle veien til å fotografere - kom til meg og ta et (dyrt!) kurs først. Idiot. Det er ikke slik du får kunder og goodwill.
SvarSlettTja... For det første koster fotokurs bare fra 750, pluss at jeg legger enn del tips gratis her på bloggen min, og hvis du synes det er dyrt bør du kanskje si opp internettabonnementet ditt, for du har jo egentlig ikke råd til å slenge isakelig dritt om folk på blogger. Det er folk som deg som gjør nettet til et sakligere og hyggeligere sted..... Og du er jo både anonym og tøff, så ha en fortsatt fin sommer!
SvarSlettTa bilder av nordlyset er ikke så veldig vanskelig :)
SvarSlettDu trenger et speilrefleks med stativ. Rett kameraet inn mot nordlyset, sett til et lavt fnummer, kanskje ta opp isoen litt og ta noen sekunders lukkertid, ala 6 til 15 sekunder (prøv deg frem), og knips i vei.
Innstillingene varierer selvsagt ifra hvor sterkt nordlyset er, hvor mørkt det er osv.
Lykke til!
For å ta bilder av natthimmelen (stjerner og nordlys) har jeg fått gode bilder med ISO-400/800 og lukkertid på ca. 10-20 sekunder.
SvarSlettTakk for tipsene, bare ignorer tullingen som ikke har bedre å gjøre enn å kritisere bloggere for informative artikler.
SvarSlettØ-
Takk!
SvarSlettSitter med et supert nordlys utenfor å leser tipsene dine, skal ut på terassen å prøve, takker for tips:)
SvarSlettBare hyggelig! Håper du fikk noen gode bilder. :o)
SvarSlettHvordan finner jeg fokus? Er ikke så lett når alt er mørkt ;)
SvarSlettHei!
SlettNei det å fokusere i mørket ved nordlys, lyn, fyrverkeri etc kan være omtrent umulig hvis vi overlater jobben til kameraets autofokus. Derfor bør du slå over kameraet eller objektivet på manuell fokusering. Ofte gjør man dette på selve objektivet, der det f.eks. kan være en liten bryter med stillingene A (for Autofokus) og M (for Manuell fokus). På noen kameraer kan/må du gjøre dette på selve kameraet, så akkurat hvordan du gjør denne delen på ditt utstyr må du kanskje se i bruksanvisningen hvis det ikke stemmer med det jeg skrev.
Når du har gjort det, så må du fokusere selv ved å vri på fokuseringsringen på selve objektivet (altså ikke zoom-ringen). En del objektiver har et lite vindu med en skala med tall og noe som ser ut som et liggende 8-tall inni, og så et lite punkt eller en "midt-linje" markert på kanten rundt vinduet. Du kan da vri fokusringen til det liggende 8-tallet er ved dette merket, noe som betyr at du fokuserer på avstanden "uendelig".
Personlig ville jeg vridd fokuseringsringen en liten millimeter eller to tilbake før uendelig merket, ettersom fokus da vil være fra den avstanden og lenger inn i bildet.
Håper det tipset hjalp, men hvis ikke er det bare å poste ny kommentar så skal jeg forsøke å svare bedre. :)
Hilsen Eivind
Hei.
SvarSlettJeg får horisontale streker/linjer på bildet, spesielt når det er lite lys, ikke måneskinn. Linjene er kornete i blå-rød farge. Har prøvd forskjellige innstillinger på iso, blender og lukketid. Hva gjør jeg feil?
Hei!
SlettDet er vanskelig å gi noe godt svar på hva dette kan være for noe uten å kunne se bildefilen med problemet, eller teste kameraet selv.
Men jeg har sett ting som høres ut som det du beskriver tidligere, og det har vært litt ulike grunner til slike feil i bildet. I det ene tilfellet var det slike streker du beskriver, og det var på et ekstremt dyrt digitalt mellomformatkamera fra Hasselblad. I det tilfellet viste det seg å være en feil med selve kameraet, slik at det måtte inn til reparasjon.
Jeg har også sett lignende ting på eldre kameraer (og da gjerne de billigere modellene), som ikke har bildebrikker med like god kvalitet som dagens kameraer har, og det samme med rimelige kompaktkameraer og mobiltelefoner der bildebrikken ikke har vært god nok til slike lavlysforhold.
Jeg ville tatt med både kamera og en minnepenn med en bildefil der du har denne feilen til butikken der du kjøpte kameraet eller til et godkjent serviceverksted for kameramerket ditt.
Hilsen Eivind