Jeg ble den litt skeptiske men stolte eier av en iPad rett på nyåret. Noen iPad frelste kamerater hadde øvd gruppepress for å få meg til å kjøpe denne dingsen, og jeg gjorde ganske mye for å stritte imot. Dvs jeg spilte kostbar en ørliten stund... Men seriøst; jeg trenger ikke en ny dings for dingsens skyld. Som fotograf har jeg allerede nok av dingser.
Så for å finne ut om jeg egentlig trengte enda en dings, satte jeg meg ned å noterte ned på blokka hva jeg egentlig kunne bruke en iPad til. For det er klart, det er gøy med bilspill og gps og andre mer eller mindre artige ting. Men jeg betaler ikke 6 lapper bare for å ha det gøy med en slik dings. Da er det bedre med noen flasker god vin. Så etter å ha tenkt og notert en stund, ble jeg enig med meg selv om at en iPad sannsynligvis kunne gjøre nytte i jobben min som fotograf. Så jeg løp og kjøpte en 32GB iPad med 3G. Grunnen til at jeg valgte den versjonen, var fordi jeg regnet med at 16GB ville bli for lite (og den antagelsen stemmer godt etter en måneds bruk), mens 64GB kanskje ville være såpass "mer enn nok" – at "nok" ble litt for mye (og det stemmer også – det blir for stort for mitt bruk). Og 3G valgte jeg for å kunne være på nett også utenfor trådløse nettverk. Jeg har løpt nok rundt med en iPod Touch og lett etter trådløse nettverk "bare for å sjekke noe", til at det ville blitt et for stort irritasjonsmoment med en iPad som jeg så for meg å bruke i jobben.
Nå har jeg en måneds fartstid med iPaden, og fra å bare "tro" at den kunne gjøre nytte i jobben min, har jeg blitt overbevist. For det er mye nyttige ting den kan brukes til for å forenkle hverdagen, i hvert fall for meg. Ikke bare snakker vi om en ganske god og oversiktlig kalender som den kommer levert med, men også kontakter, tilgang til mail og internett overalt, og også en god del veldig nyttige apps. Både gratis, billige og noen litt dyrere. Og jeg tenkte å vie dette blogginnlegget til hvilke apps og litt annet tilbehør jeg har testet. Noen har jeg blitt ivrig bruker av, mens andre har vært mer eller mindre ubrukelige.
(For any foreign language readers; this is a review of the 32GB 3G iPad with accessories and apps aimed at photographers. It’s a list of accessories and apps that I use in my job, and you’ll find the my score at the end of every app review.)
Jeg kan starte med dingsene og tilbehøret:
Philips screen protector
For å ta vare på skjermen, kjøpte jeg denne såkalte crystal clear screen protector fra Philips. En folie som for det første ikke er spesielt enkel å få på uten at det blir luftbobler, eller at et lite støvkorn fra luften fester seg til limet mens du legger den på. Det tok litt tid, men jeg fikk på min nesten perfekt, bortsett fra en millimeterstor luftboble i det ene hjørnet. Den gjør at alle nå spør "Jøss, har iPaden din kamera!". Hva jeg synes om folien? Tja... I butikken påsto de at den skulle gi mindre fingeravtrykk, og fettmerker fra fingre skulle være mye lettere å tørke bort. Men jeg synes faktisk det motsatte i forhold til iPad uten folie. Folien er faktisk vanskelig å få helt blank igjen med mikrofiberkluten (det følger egen klut med folien), for det er akkurat som du bare drar fingermerkene utover. I tillegg, hvis du ser på iPaden litt skrått fra siden, så gir enkelte lyskilder en bølgete regnbueeffekt i folien. Ikke pent. Særlig en del lysstoffrør gir denne effekten. Sannsynligvis river jeg nok denne folien av igjen ganske snart, men lar den sitte på en liten stund til for ikke å føle meg helt snytt for de 199,- den kostet. Ja for 1 stk... Den beskytter mot riper, men den totale nytteverdien er altfor for dårlig. 2/10.
iPad Camera Connection Kit
For meg var bilder en av de viktigste grunnene til å kjøpe en iPad. Både fordi skjermen er god nok til at den kan brukes som en portfolio, men også fordi den gir muligheten til å overføre bilder fra kameraene mine. Men hvorfor trenger jeg det? Jo, ofte gjør jeg research i forbindelse med fotoshoots, og nå kan jeg ta en runde med kunden, snakke om vinkler, muligheter, utsnitt etc mens jeg tar skissebilder. Så plugger jeg kameraet i iPaden med en USB kabel, og vips så er bildene inne på iPaden. Deretter bruker jeg ulike apps for å lage moodboards, skisser, få ned ideer sammen med notater og en drøss med andre ting. Genialt! 10/10.
iPad VGA-adapter
Ettersom jeg holder mye fotokurs, workshops, foredrag om foto og andre ting, så er det utrolig enkelt å bruke en iPad for visning på videokanon. Og det funker kort fortalt som juling! 10/10.
Pages
Dette er Apple sitt tekstbehandlingsprogram, som takler Word filer. Rett og slett et must! Ikke nødvendigvis for å skrive de lange dokumentene, men det å gjøre notater i dokumenter uansett tid og sted er veldig viktig for meg. Og Pages funker! 10/10.
Keynote
Apple sin app for presentasjoner, og den kan vise PowerPoint filer selv om den visstnok ikke kan lagre presentasjoner som lages i Keynote ut i PowerPoint format. Sammen med VGA-adapteret fungerer dette veldig bra "on the road". Noen mangler i selve appen, men alt i alt en veldig nyttig liten sak. Jeg holder mye fotokurs, workshops og foredrag om foto, og da fungerer den bra til mitt bruk. 8/10.
Stickyboard
Alle som har jobbet med prosjektledelse og prosjekter vet at det beste verktøyet for å kartlegge og visualisere prosesser er rett og slett gule lapper. Ja Post IT lapper...! Dette er en slags "tavle" der du kan lage, endre og flytte disse lappene rundt. Perfekt! Jeg driver for tiden og lager et nytt fotokurs i lyssetting, og denne appen er perfekt for å strukturere ut alle ideene. Flytte de rundt. Endre rekkefølgen. Sette inn en ny modul. Systematisere lappene til skjelettet rundt kurset er ferdig. Deretter er det bare å lage selve presentasjonen i et annet program. Boardsene kan du sende til deg selv eller andre som en PDF eller i tekstformat. Genialt! 9/10.
Popplet
En annen gøyal app som lar deg strukturere ideer og annet på en stor tavle, og eksportere det som PDF eller JPG via for eksempel mail. Du kan for eksempel hente inn et bilde, skrive tekstnotater på det, tegne og skissere for frihånd på bildet, linke det sammen med andre bilder/bokser, flytte det rundt osv for å lage et moodboard. Et moodboard er en tavle med bilder, tekst, eksempler og utklipp som fotografer, designere og andre bruker til å visualisere ideer og konsepter for å dele de med andre. Popplet har dessverre enda noen bugs, bl.a. ved at et bilde man tegner på plutselig krymper når selve moodboardet (eller poppleten som de kaller de) lagres og åpnes igjen. Jeg har en dialog med utvikleren på det og de håper å få det rettet ganske snart. Når disse feilene er borte skal denne appen få 9/10, men på grunn av feilene får den dessverre bare 4/10.
Moodboard
En lignende variant som Popplet, med noen begrensninger på den ene siden, og noen gullkorn på andre siden. Den geniale løsningen ville vært og slått sammen all funksjonaliteten fra denne med Popplet, så ville det vært en fullkommen app av dette slaget! For Moodboard har dessverre bare en arbeidsflate som er så stor som skjermen på iPaden. Du har ikke mer arbeidsflate enn det du ser og kan ikke utvide eller rulle deg utover det du ser, mens Popplet er mye større enn bare skjermens størrelse. Men med Moodboard derimot, kan du hente ting og inspirasjon rett fra nettet. For eksempel det kule produktet du så med de flotte fargene, som du vil ha med inn i ditt moodboard som inspirasjon. Det geniale er at den beholder linken til bildet/skjermbildet du henter fra nettet, sånn at du kan gå tilbake til kildeadressen ved en senere anledning. Du trenger aldri mer tenke "hvor søren var det jeg fant dette på nettet...". Den kan også sample fargepatcher med RGB verdier på bilder og illustrasjoner, sånn at du kan bygge opp et fargetema til for eksempel en designer som da kan lese og hente ut de eksakte fargeverdiene du ser for deg å benytte. Legge til tekst, piler (litt begrenset), rotere, resize og flytte alle elementer rundt omkring med bare to fingre. Lekkert! Den kan også sende moodboardsene på mail eller lagre de ut i bildebiblioteket på iPaden. Men størrelsen er svært begrensende for å brukes i praktisk arbeid. Hvis utvikleren øker arbeidsflaten (og jeg har spurt), så får den 9/10. Men slik den er i dag får den bare 6/10.
Dropbox
Kort fortalt en genialt enkel app for å flytte filer enkelt mellom for eksempel hovedmaskinen din og iPaden (eller også andre datamaskiner). Slipp filene i Dropbox-mappen det ene stedet, og vips har du tilgang til filen på alle andre enheter. Gjør enkelte ting veldig mye lettere. 8/10.
GoodReader
En ganske god app for å lese en del forskjellige filformater, som for eksempel PDF, Word og Excel filer, audio og videofiler og mye mer. Har egentlig ikke testet den på andre filformater enn PDF og Excel som dekker mitt behov, og den fungerer utmerket. Kjekt å ha kameramanualer og alt annet som finnes i for eksempel PDF format tilgjengelig overalt. 8/10.
Evernote
Ser denne får mye skryt, men jeg har egentlig ikke blitt særlig fristet til å ta den i bruk. Innbiller meg at den kan gjøre mye jeg trenger, men vet bare ikke hvorfor den ikke gir meg lyst til å bruke den. Aner ikke hva jeg skal gi den, så det må jo helt klart bli en ?/10.
iBooks
En annen app jeg har brukt litt for å lese PDF filer, men jeg ender alltid opp med å gå tilbake til GoodReader. 4/10.
AwesomeNote
Denne gikk ut med verdens høyeste kneløft om å være en fantastisk planlegger, to-do app og kalender, men den går rett og slett rett på trynet. For det første mangler den et par helt grunnleggende ting. La oss si du skal legge inn et fotoshoot på 6 timer i kalenderen. Du kan sette starttidspunktet, men ikke noe slutt-tidspunkt... Hallo...?!?!? I tillegg har den en irriterende bug som gjør at det plutselig dukker opp en verktøylinje midt over hele skjermen som blir sittende fast. Du ser den på bildet her. Den dukker opp helt tilfeldig, og det er helt tilfeldig hvordan den blir borte igjen. Noen ganger er den der bare du starter appen, andre ganger kommer den plutselig mens du sitter og ser på skjermen. Har forsøkt å melde det til support, men fikk et litt halvoverlegent svar om at hvis ikke jeg kunne fortelle nøyaktig hvordan feilen oppsto, så kunne ikke de løse problemet. Så jeg forsøkte å si at det er umulig for meg som bruker å kartlegge feil i deres app når det skjer helt tilfeldig, og jeg forsøkte å beskrive så godt jeg kunne, men hørte aldri noe mer. Har aldri følt meg så snytt for så lite penger (kr 29,-). Kjøp heller en pølse på Statoil. Men de takket meg for skjermdumpen som viste feilen... 2/10.
Dette var en oversikt over de appene jeg har forsøkt å bruke i en eller annen sammenheng som fotograf. Jeg trenger ikke apper for bilderedigering, men hvis du har noen tips til apps som kan være nyttige til andre fotorelaterte ting, så legg gjerne igjen en kommentar her. Jeg har også snust litt på Corkulous, og det er mulig jeg ser om den kan være et bedre alternativ til å lage moodboards enn de to andre appene jeg har testet ut. Kommer sikkert tilbake til mer fotorelatert iPad bruk i senere blogginnlegg!
Hei:)
SvarSlettJeg er interessert i noe lignende til iPad.
Som jeg har forstått det så er det ikke noe mulighet for å lese raw filer ?? (noe jeg gjerne vil ha)
Og jeg vil gjerne ha litt stor lagringskapasitet.. siden jeg noen ganger er ute over flere dager. Jeg vil gjerne bruke den som en sikkerhetskopi av det som er på minnekorta når jeg er ute.
Bare lurte på om du hadde noen forslag :)
Hei Anette! :o)
SvarSlettEtter det jeg har forstått er ikke iPad noen god løsning for sikkerhetskopiering, oppbevaring og overføring av filer, for den har ikke vanlig filsystem og mappestruktur, og kan ikke funke som f.eks. en portabel hardisk. Alle bilder du ser på skjerm "optimaliseres" (som Apple kaller det...) av iPad/iTunes når de kommer inn på den, og i realiteten betyr det at de nedskaleres til 2048x2048 (etter det jeg har hørt). Rett og slett for at alt skal være så smooth og funke så snasent som det gjør på en iPad. Store filer ville gjort ting mer hakkete og ikke så lekkert antar jeg. Så jeg bruker den bare til skissebruk, se bilder stort på en god skjerm, men ikke oppbevaring eller overføring av bilder. Til det vil jeg heller anbefale enten en liten mini/mikropc med vanlig hardisk som du kan tømme kameraets råfiler på, eller en av disse Epson eller Jobo "dingsene" som du bare dytter minnekort rett inn i. I praksis en harddisk med minnekortleser og med/uten skjerm. Tror Epson har en serie med f.eks. P6000 som et av produktene, og Jobo har Giga Vu Sonic serien (http://www.jobo.com/web/GIGA-Vu-SONIC.451.0.html). Finnes sikkert andre merker også, men jeg bruker ikke noe av dette selv. :o)
Det jeg er mest spent på, er hvordan den vil fungere for deg som fotograf. Selv skal jeg ha med en iPad på reise. Har også fått lånt med meg et m43-kamera for å prøve ut kombinasjonen, som jeg tror vil være ideell til reisefotografering, blogging fra turen med bilder, samt unngå fotografskulder. Det mest spennende er hvordan iPad vil funke til bildebehandling on the go, og hvorvidt jeg trenger den til backup.
SvarSlettSå hadde det vært litt stilig å ha med seg Fotoglede i iPad-versjon for tips og ideer på turen, uten å måtte drasse den med meg sammen med ellers tung bagasje.
Hei Geir,
SvarSlettVeldig hyggelig å høre at du kunne tenke deg Fotoglede som iPad versjon! Jeg har jo PDFen til trykkeriversjonen på min iPad, men om det kommer noen offisiell iPad versjon vet jeg ikke. Kan alltids snakke litt med forlaget om det. :)
For min egen del tror jeg ikke jeg kommer til å bruke iPaden til noe etterarbeid eller bilderedigering. Det har med kunde- og oppdragstypen jeg har, og også fordi bildefilene mine stort sett er 24.5 megapixel raw filer som iPad sannsynligvis ville slitt med å trekke rundt. Derfor er det mest skisse og research ting. Lage kladdeversjoner av jobber sammen med kunder. Lage moodboards i forkant av jobber. Og bruke den som portfolio.
Men til den bruken du nevner med reiser, blogging og bilder tror jeg den er perfekt!
Det jeg virkelig håper å finne eller håper kommer, er muligheten for å bruke iPaden som en monitor, helst trådløs, i selve fotograferingen. Jeg har i årevis vært vant til å fotografere tethered med digitale mellomformatkameraer fra Hasselblad, og så fort bildet er tatt på kamera popper det opp på laptopen i fullskjerm. Med iPad kunne det vært genialt når jeg holder kurs, demoer o.l., sånn at jeg kan fotografere, og så går bildene direkte via iPaden til en prosjektor som kursdeltagere o.l. kan se umiddelbart mens fotograferingen skjer. DET hadde vært en gøyal og nyttig fotoapp!,!