fredag 31. januar 2014

Fujifilm X-T1 førsteinntrykk

Fujifilm X-T1
Jeg var så heldig å få en prøvekjøring av Fujifilm X-T1 uken før lansering. Og alle lekkasjene og ryktene i forkant fikk det til å kile litt ekstra nedover ryggen. For det hørtes bra ut! Jeg følte meg faktisk både spent og nervøs der jeg ble ledet ned i et kjellerlokale og inn en dør med kodelås. Der møtte jeg smilende og tydelig stolte Fujifilm ansatte som overrakte meg et rykende ferskt Fujifilm X-T1, og en preproduksjonsutgave av den nye 56mm f/1.2. Og der Nikon Df bare føltes helt feil og uergonomisk, falt X-T1 helt perfekt på plass i hånden. Et relativt lite og lett, men svært solid kamera med god ergonomi. Ekstremt gode hjul, knapper og kontroller, og knappelayouten var svært god! I tillegg har du 6 (ja seks!) funksjonsknapper du selv kan programmere. Er ikke det kult! Og balansen med 56mm objektivet påmontert var helt perfekt. Ikke noe dårlig førsteinntrykk! Og jeg må nevne kvaliteten på 56mm objektivet. Mer solid og smooth optikk skal du lete lenge etter. Her snakker vi toppklasse i likhet med Leica!


Og jeg kunne fortsette i det uendelige med nyttige og gøyale ting som tiltbar skjerm (kan være nyttig, og jeg elsker å fotografere lavt), værtett kamerahus i magnesium, og mange andre goodies.

Nedtur...?
Et av de siste ryktene jeg rakk å høre før jeg møtte folkene fra Fujifilm, var at X-T1 kun hadde elektronisk søker (EVF), og ingen optisk søker (OVF)...! For å gjøre det klart, jeg hater elektroniske søkere! Ting henger etter, hakker, og verken oppløsning eller fargegjengivelse har vært i nærheten av virkeligheten man ser gjennom en optisk søker. Og jeg gidder rett og slett ikke å gjøre jobben min med å komponere og rydde en kaotisk verden ved å se gjennom en halvdårlig digital gjengivelse. For jeg er bortskjemt. Jeg kommer fra en verden med Hasselblad 6x6 mellomformatkameraer (med film, for de som h
usker det), der en fantastisk sjaktsøker gjenga verden i tilnærmet 3D. Når jeg gikk heldigitalt i 2005 fantes det kun ett alternativ for meg. Hasselblad sitt digitale mellomformatkamera H1D. Noe av de beste med det kameraet var søkervinduet. Det var som å se gjennom et stort stuevindu. Med panoramautsikt! Fantastisk! Og da jeg noen år senere gikk fra Hasselblad til Nikon fullformat, var søkervinduet noe av det som veide tyngst. Ikke at Nikon D3X og D3s var noe Hasselblad, men til å være speilreflekskamera var det stort nok til å gjøre meg happy. Og på alle kameraer jeg har sett gjennom etter det, er kvaliteten på søkervinduet en viktig del av førsteinntrykket.

Men jeg ble totalt tatt på sengen når jeg så gjennom X-T1. Jeg sa bare ”shit shit shit så jævlig bra” inni meg! Det var ingen forsinkelse eller etterslep. Et skarpt bilde. Helt smooth og fint. Pluss gode farger. Og det gikk faktisk litt tid før tenkte over at det var et elektronisk søkerbilde jeg så på. Litt pinlig, men jeg måtte faktisk spørre folkene fra Fujifilm om det var optisk eller elektronisk. Det i tillegg til at søkerbildet kunne konfigureres...! Ahhh..... Lekkert! Muligheten til å kunne ha splitscreen med både søkerbilde og nærbilde med fokus peak...! Kan det bli kulere og mer effektivt! Og når du holder kameraet vertikal så snur også all informasjonen i søkeren seg på høykant. Kult! Så for å gjøre ting klinkende klart, jeg elsker elektroniske søkere!! I hvert fall denne...

Fokus
Og når vi snakker om fokus. Autofokusen på X-T1 var usedvanlig rask og snappy. Ikke en gang i det tragiske lyset fra lysstoffrørene i rommet bommet autofokusen. Satt som ei kula! Rask og presis. Og manuell fokus sammen med splitscreen funksjonen var en drøm. Flyttingen av fokuspunktet gikk også mye mer smidig enn forventet, og for meg er det viktig hvis man skal kunne bruke et kamera effektivt.

Hastighet
Jeg testet ikke hastigheten på kameraet selv, men 8 bilder i sekundet med følgefokus er jo helt rått. Ikke at jeg har behov for det selv i mitt arbeid, men det er jo fantastisk at Fujifilm har snekret sammen et kamera som også kan passe for kjapp action. Og generelt sett føltes hele kameraet veldig raskt. Overbevisende raskt!

Vertikalgrep
Og mens jeg sto der og siklet og tok testbilder, dro folkene fra Fujifilm fram et X-T1 med det nye vertikalgrepet, noe som er perfekt for meg. Når jeg må holde høyre albuen høyt for å ta høykantbilder med et kamera uten vertikalgrep, har jeg veldig lett for å få senebetennelse. Og siden jeg skyter svært mye stående bilder til forsider og helsider, er jeg helt avhengig av vertikalgrep.

Og X-T1 med vertikalgrep føltes som de var smidd sammen. Ja kanskje enda bedre balanse med grepet enn uten, og det var fremdeles et lett kamera.

Farger
En annen ting som overrasket meg, var at selv i det forferdelige lyset fra lysstoffrørene leverte kameraet nydelige farger, særlig på hudtoner. Jeg har erfart at både Nikon, Hasselblad og andre sliter med fargegjengivelse under slike forhold. De to Nikon kameraene mine ville i beste fall ha levert en lottokupong av tilfeldige og dårlige farger i slikt lys, og i hvert fall ikke gode hudtoner. X-T1 vitner om Fujifilm sin arv fra 80 års erfaring med å lage film. Fujifilm kan farger. Så enkelt og så vanskelig er det. Det hadde tatt en del manuell jobbing med råfilene for å få bildene fra Nikon kameraene mine i nærheten av det resultatet X-T1 leverte rett ut på minnebrikken.

The Considered Approach
Min måte å jobbe på, er ikke run-and-gun metoden, der man skyte med hagle fra hofta i håp om at noe treffer. Jeg føler at de fleste kameraer bygges for å være nettopp det. Skuddmaskiner for å fylle opp minnekort i håp om at det kanskje er ett bra bilde der... Men det eneste sikre ved å ta mange bilder er at man får mange bilder. X-T1 er også et svært raskt kamera. Men det innbyr også til noe annet. For noen få kameraer har denne sjelen som innbyr til det jeg liker å kalle ”The Considered Approach to Photography”. Hasselblad 6x6 kameraene hadde det. Rolleiflex hadde det. Det digitale Hasselblad mellomformatkameraet mitt hadde det. Og Fujifilm X-T1 har det. De får deg til å stoppe opp litt og tenke gjennom bildet. Man knipser ikke bare. Man fotograferer. Noe som tilfører en helt annen verdi og dimensjon til bildene mener nå jeg.

Størrelsen teller
På mange måter føler jeg at jeg har gått mot strømmen av andre fotografer. De fleste fotografer jeg både kjenner og vet om, jager etter større, mer og flere. Større bildebrikker. Mer megapiksler. Og enda flere kilo å bære på.... Selv det største kamerahuset er ikke stort nok for mange. Og er det noe jeg er lei så er det nettopp det. Stort. Jeg har eid så mange kilo med ”verdens beste utstyr” opp gjennom årene, at det rett og slett dreper inspirasjonen. Jeg blir møkk lei av å stadig bære på mer utstyr og fler kilo. Etter mange lange og harde diskusjoner med meg selv, har jeg blitt enig om å gjøre ting lettere, bedre og mer effektivt. Jeg ønsker ikke å lure kundene mine til å tro at bildene jeg leverer blir bedre fordi jeg bærer meg i hjel på masse utstyr. Utstyret er et verktøy. Ideen og det visuelle uttrykket kommer fra meg. Ikke fra enda flere kilo med utstyr. Derfor føles X-T1 som den riktige veien å gå for meg.

Men, men, men...
...noe negativt må det vel være? For det perfekte kameraet eksisterer jo ikke, og kommer sannsynligvis aldri til å gjøre det heller, siden vi hele tiden endrer hva vi ønsker og hvilke behov vi mener vi har. Vel, det er faktisk ikke så mye negativt som jeg kan se med X-T1. Nå fikk jeg bare en kjapp prøvetur, men det jeg liker minst er blitssynktiden på bare 1/180 sekund. Der er jeg også bortskjemt fra Hasselblad som synket på 1/800 sekund, noe som åpnet for ekstremt spennende visuelle muligheter. Jeg synes jo Nikon kameraene mine med sine 1/250 sekund også er litt for trege, men jeg skulle ønske at X-T1 i hvert fall matchet de.

X-T1 ryktene sa dessuten at det kanskje kom til å ha plass til to minnekort, men så vidt jeg så var det bare plass til ett. Korriger meg hvis jeg tar feil. Litt synd, for jeg skulle gjerne hatt to minnekortplasser for å kjøre overflow til kort nummer to, eller backup.

Hva nå?
Ja det lurer jeg på og... Fujifilm X-T1 er snart i butikkene, og det samme er ny og spennende optikk som f.eks. 56mm f/1.2. Jeg tror definitivt 2014 blir spennende på utstyrsfronten, og jeg vil ikke utelukke at X-T1 blir mitt nye arbeidsverktøy. Jeg skal i hvert fall tenke godt igjennom hva jeg har av utstyr pr i dag, og hvordan behovet mitt blir fremover. Spennende og nødvendig!

Det som er helt sikkert er at X-T1 har tatt oss et stort skritt fremover og i riktig retning når det gjelder utviklingen av kamerahus.



PS! Ingen av bildene i denne bloggposten er mine, og alle bilder vist her er © Fujifilm.

19 kommentarer:

  1. Det havner nok et sånt i sekken nå det blir tilgjengelig. Takk for informativ artikkel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Finn-b! Ja det er sjelden jeg får så godfølelse av kamerautstyr, men det her er lekkert!

      Hilsen Eivind

      Slett
    2. Enig, Eivind. Jeg var (u)heldigvis innom Fotovideo på lørdag og der, til min store overraskelse, var det visning og demo av X-T1. Jeg har aldri følt en sånn opprømthet og glede av å holde et nytt kamera siden den gang jeg kjøpte en Contax RTS2 for veldig maaaaange år siden.
      X-T1 oser pur fotoglede med sine analoge kontroller (som for min del eliminerer menybruk nesten helt) og smarte og kompakt design. Jeg fikk teste den med både 14, 23, 35mm samt 18-55mm. For en søker, for en optikk og for et brukervennlig kamera.
      Jeg solgte sent i fjor høst Canon FF utstyr med et sett av L optikk fordi jeg ikke orket å dra på så mye tungt utstyr mer. Det ble en Fujifilm X-E2 og har ikke angret. Nydelig EVF, samme flotte sensor og masse fotoglede. Men, med X-T1 har de dratt den enda lenger… På et eller annet tidspunkt blir jeg eier av denne åpenbaringen :)
      Hilsen Vidar (nyforelsket)

      Slett
    3. Hei Vidar!

      He he, ja (u)heldigvis kan en tur på FV og andre steder føre til uante ting, som en akutt vinterforelskelse...! :)

      Ja det er smart med anologe hjul og kontroller, og det gjør jo bl.a. at man kan endre innstillinger selv om kameraet er av. Var rett og slett god ergonomi og layout på X-T1, og det liker jeg. Synes også det er noe helt spesielt med kvalitetsfølelsen, og skjønner godt at du sammenligner med gode klassikere som Contax når det gjelder å bli opprømt over et kamera (som tross alt egentlig bare skal være et verktøy...).

      Spennende å høre at du ikke savner FF! Jeg har ikke testet X-E2 selv, men har hørt veldig mye bra om det. Hva slags objektiver har du valgt til Fuji'en?

      Hilsen Eivind

      Slett
    4. Jeg har gjort det veldig enkelt til å starte med fordi jeg ikke visste helt hva jeg ville ha av fast optikk. Dessuten ville jeg ha størst mulig brennviddeområde for pengene med en gang. Det ble kit objektivet XF 18-55mm F2.8-4 og telezoomen XF 55-200mm F3,5-4,8. Jeg har i de senere årene satt pris på fleksibiliteten til zoomen. Men, den optiske kvaliteten MÅ være der! Det betyr at jeg pr i dag har en veldig liten og lett fotobag, et kamerahus og to zoomer, men det som ligger i den leverer en teknisk kvalitet jeg er mer enn nok fornøyd med til mitt bruk!
      Hva blir det neste? Tja… kanskje den nye XF 10-24mm F4? Det blir uansett en XF23mm F1.4 på et eller annet tidspunkt. Jeg driver mye med landskaper av ulike slag så en XF 14mm F2.8 eller Zeiss Touit 12mm F2.8 vil nok også vurderes. Kommer an på hvor bra 10-24 er.
      Og den nye XF56mm F1.2 til portretter i ny og ne!!!
      Jeg har nå bestilt en manuell adapter fra EF til Fuji-X for å teste Canon 100mm macroen som kona har. Blir spennende å se hvor bra det funker.
      En ting som overrasket meg stort var at de «dumme» trådløse blitsutløserne jeg brukte til Canon, synket perfekt med X-E2n! Så nå kan jeg bruke alt det gamle blitsutstyret trådløst. Skikkelig bonus det! Og fjernutløsing av kameraet kan gjøres via kabel til 2,5mm jack med utstyr beregnet for Canon.
      Hvis jeg skulle kjøpt kamera akkurat nå, så hadde jeg valgt X-T1 framfor X-E2… men det er selvsagt en subjektiv vurdering. I dag er jeg åkkesom en fornøyd eier av en X-E2

      Slett
    5. Spennende å høre om vlgene dine på optikk og tanker om det Vidar, så takk takk! Ut fra det jeg hører er det ihvertfall liten tvil om at de aller fleste objektivene til X'ene duger og vel så det. Jeg tror den nye 10-24mm er svært bra utfra det jeg har hørt, og 56mm lovprises jo overalt på nettet i disse dager, så den er nok veldig bankers... :)

      Gøy å høre du er fornøyd med X-E2, og det er et veldig godt kamera utfra det jeg har blitt fortalt. Det vil jo hele tiden komme nyere og bedre ting, men det viktigste er at man blir førnøyd med det man har kjøpt. :)

      Slett
    6. Det er absolutt det siste som er det viktigste... at man selv er fornøyd og jeg stiller i den kategorien. Det passer min måte og ta bilder på og matcher mine kvalitetskrav, både kamerateknisk og bildeteknisk.

      Selvsagt er jeg "sulten" på en X-T1, men det er jo "tull" for min del... sitter samme sensor i X-E2 så teknisk vil jeg ikke få bedre bildekvalitet. MEN... man er da gutt og vi liker nye dingser - sånn er det bare - det er genetisk :D

      Slett
    7. Glemte noe... (selvsagt).

      Her er en liten omtale av X-T1 med den nye 10-24mm

      http://sebimagery.com/blog/2014/2/11/a-day-with-fuji-x-t1-and-fujinon-10-24mm-f4

      Slett
    8. He he... Ja dingser er egentlig litt for gøy... ;) Takk for link! Skal lese til øyet blir stort og vått! :)

      Hilsen Eivind

      Slett
  2. Endelig så har de sluppet det jeg har ventet på. Siste spiker i Nikon-kista er da på plass og jeg ser frem i mot ett lettere 2014. Gleder meg stort til hentemailen fra Fotovideo kommer om ikke alt for lenge..!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det blir garantert gøy! Men synd at "de store" (er jo ikke sikkert det varer for evig...) kameramerkene er så overlegent arrogante og bare kjører sine egne sololøp uten å LYTTE til brukerne og kundene sine, uansett og det er hobbybrukere eller profesjonelle. Men Fujifilm gjør det. De lytter og er der for brukerne. Slik jeg ser det så smir Nikon og andre selv spikerne til sine egne kister... Veldig synd...

      Slett
    2. ...det var akkurat filosofien og relasjonen som Fujifilm har til sine kunder som var siste og avgjørende faktor som gjorde at jeg gikk over fra Canon fullformat. Jeg har lest mye om det i mange forumer og det er en gjenganger. Bare det at de kjører firmware oppdatering både på dagens salgsmodell OG den foregående samtidig, sier sitt. Her skal alle få, til og med de som eier modeller som er ute av handelen. Og de siste modellene er forbedret etter innspill fra brukerne av den foregående modellen. Det burde Nikon og Canon også gjort...
      Fujifilm X-T1 er kameraet som Nikon Df burde vært.

      Slett
    3. Ja Fujifilm gjør definitivt svært mye riktig, og det er egentlig fascinerende å se hvor mye de fleste andre bommer... Kundeservice og oppgraderinger gjennom firmware er jo Fujifilm svært gode på. Jeg husker jeg kjøpte Nikon sine SB-900 blitser blant annet fordi Nikon knallhardt solgte inn at de kunne feilrettes og oppgraderes gjennom FW. Har aldri kommet en eneste FW oppgradering til de. Den første svakheten Nikon fant med de, løste de (istedenfor å fikse i FW, noe jeg tror garantert kunne vært gjort) de de ved å komme ut med SB-910 til tusenlappen mer pr blits.... Rip-off!!!!! Og i en verden med FB, Twitter og andre kanaler, gidder til slutt ikke brukerne å finne seg i slikt mer når stemmen deres aldri blir hørt, og de blir bare overkjørt av nye produkter istedenfor god kundeservice og følelsen av å bli hørt. Og der treffer Fujifilm innertier gang på gang!

      Slett
  3. Hei, har forhåndsbestilt dette kameraet og lurer litt på objektiver. Er ikke kjent med Fuji sine objektiver, annet enn X100s som jeg har brukt i nesten ett år nå. Gikk for X-T1 pga søker og at jeg synes bildekvaliteten til X100s er meget god. Fra før bruker jeg Sony A99 og har tidligere vært innom Leica M9 og Canon 5D.

    Har kjøpt en adapter fra M til X, slik at jeg iallfall kan teste min Zeiss Sonnar 50mm f1.5 på X-T1 når den kommer :)

    Hvilke objektiver kan anbefales? (jeg kommer til å beholde X100s)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ivan!

      Jeg er nok ikke mannen å spørre hvilke objektiver fra Fujifilm du skal satse på, ettersom jeg har svært lite praktisk erfaring med de. Har brukt X100S mye, og har også gjort mye research på utstyr og optikk til X serien fra de, men har ikke brukt ting nok til å kunne gi råd. Men jeg kan si hva jeg etter all researchen og den lille testingen har satt opp som min drømmebag av Fujifilm optikk. Bakgrunnen for drømmeoppsettet er i forhold til hva slags fotooppdrag jeg gjør, og hva jeg ser for meg vil dekke behovet mitt best mulig. Og drømmelaget er 14mm f/2.8, 23mm f/1.4, 35mm f/1.4 og 56mm f/1.2. Med den sammensetningen på en X-T1 kan jeg gjøre en stor andel av mine kommersielle jobber. Neste trinn på ønskelisten ville kanskje ha vært en 10-24mm f/4, og kanskje også en 55-200mm f/3.5-4.8 som jeg har hørt mye bra om. Men tanken min er å styre unna zoomoptikk og holde meg til fastoptikk for optimal kvalitet. Men jeg tipper jeg ville blitt så glad i en X-T1 at en eller to "privat-zoomer" for å ha på feriereiser etc kanskje hadde smaket godt også. :)

      Og adapter løsningen for å kjøre Zeiss er jo genial! Zeiss har jo veldig mye bra optikk, så det tipper jeg du blir fornøyd med. :)

      Og X100S må du beholde! Kjekt med et lite og lett hus med så ekstremt god kvalitet! Har med en slik nesten uansett hvor jeg går. :)

      Hadde vært spennende å høre erfaringene dine på optikkvalg etterhvert når du får deg en X-T1 og noe glass, så stikk gjerne innom igjen med kommentarer og erfaringer.

      Hilsen Eivind

      Slett
    2. Takk for svar Eivind!

      Ja jeg ser for meg fastoptikk. Har i dag en Sony A99 og bruker hovedsaklig Samyang 85mm og 20mm til den. Hadde en bryllupsfoto i helgen som var og brukte bare X100s og 85mm på A99. Fungerte meget bra.

      Skal ikke se bort ifra at om X-T1 blir værende mye i hendene mine, vil A99 bli solgt. Men tiden får vise! Jeg skal lese meg opp på tester, samt teste optikk på japaphoto her i Bergen før jeg bestemmer meg. 35mm (ekv) har jeg på X100s så den brennvidden har jeg dekket, så lurte vel litt på 35mm f/1.4 (*50mm) eller 56 f/1.2 (*85mm). Den 56mm skal visst være meget god!

      Jeg skal komme innom og gi en liten rapport når jeg har fått kamera. Også hvordan M-optikk fungerer, altså Sonnar 50mm f1.5. Jeg bruker den på Leica M6 i dag.

      Hilsen Ivan

      Slett
    3. Spennende! Gleder meg til å høre både erfaringer med X-T1 og optikk, og ikke minst adapter og Sonnar'en!

      Hilsen Eivind

      Slett
    4. Hei igjen! Har nå hatt min X-T1 i et par dager og har skrevet noen ord om det jeg så langt har testet ut og opplevd. Ta gjerne en titt. Har så langt bare brukt min Zeiss Sonnar 50mm f1.5 og en Leica Tele-Elmar 135mm f4 (som blir som en 200mm på fullformat). Begge er brukendes og Sonnaren gir meg fin skarphet fra f2 og litt drømmende blur på f1.5. Dette var noe jeg også opplevde når den brukte den på Leica M9.

      Har enda ikke funne ut hvilket objektiv jeg skal kjøpe først, 14mm, 35mm eller 56mm.
      23mm har jeg på X100s (som jeg ikke skal selge), og Zeiss gir meg 75mm (eqv fullformat), som er tett opp til 85mm perspektiv, som Fuji 56mm vil gi.

      http://holmedalfoto.net/fujifilmx-t1-firstdayandsetup/

      http://holmedalfoto.net/fujifilm-x-t1-dials-buttons-viewfinder/

      Hilsen Ivan

      Slett
    5. Hei igjen Ivan! Spennende å lese innleggene dine, så takk for de linkene! Høres ut som du er fornøyd med X-T1 så langt, og utfra det jeg hører folk si om Fujifilm sin optikk, er det vel nesten litt luksusproblem hva man skal velge av optikk. Alle tre holder vel meget høy kvalitet har jeg hørt, og de får jo håndstående kritikker. Den nye 56mm er vel av mange karakterisert som et drømmeobjektiv som er sylskarpt selv på 1.2, og den ligger høyt opp på min "drømmetestliste"...

      Hilsen Eivind

      Slett