tirsdag 15. april 2014

Praktisk kameratest av Fujifilm X-T1

Motlys
Det er jo ikke til å stikke under en stol at 
jeg har vært en ihuga fan av Fujifilm X-T1 siden denne sniktitten jeg var så heldig å få før lansering. Det var derfor reneste bursdagsgaven når jeg kort tid etter lanseringen faktisk fikk låne et X-T1 hus med objektivene 14mm, 35mm og 56mm av Fujifilm Nordic for å teste ut. Kjempegøy, og det er vel ganske unødvendig å si at forventningene mine var skyhøye...

Praktisk bruk - ikke en labtest...
Dette er ingen klinisk labtest av kameraet, med grafer, tabeller eller teorier. Nei dette er ekte varer, og jeg har rett og slett brukt kameraet ganske mye i ca 4 uker. Jeg har ikke fotografert en eneste testgraf. Bare ekte motiver. Både på fotooppdrag og privat. Og det skal få kjørt seg mer i tiden framover, blant annet på store kommersielle jobber. Men her får du mine 4 første uker med synspunkter på hvordan X-T1 er som et verktøy for å lage bilder, og noen forslag til hva som kan gjøres for å forbedre kameraet og X systemet.
Lite lys og lite støy

Det viktigste for meg er at et kamera ikke kommer i veien for det å lage gode bilder.
Kameraet skaper ikke bildene, det er bare verktøyet som skal hjelpe meg til å gjøre nettopp det. Selv om jeg setter andre krav til jobbkameraer enn til privatkameraer, må kamerat uansett "fungere". Det må ligge godt i hånden, være raskt, enkelt og godt å bruke. Det må også gi gode bildefiler med bra farger, og ha et utvalg av god optikk.

Inspirerende
Det er mye jeg liker ved dette kameraet. Og kanskje det jeg liker aller best er at Fujifilm X-T1 er et inspirerende kamera! Ikke fordi det er teknisk dings med mange avanserte funksjoner, men fordi det gir meg lyst til å komme meg ut og lage bilder. Gode bilder! Det er sjelden et kamera gir meg så god energi. Selv om kameraer og optikk bare er verktøy, har X-T1 sjarm og karakter.

De små tingene
Allerede fra start er det små gjennomtenkte ting som imponerer. Som den lille plastdingsen du bruker for å åpne "nøkkelringene" som skal feste remmen til kamerahuset. En bitteliten detalj, men jeg synes det er kult at Fujifilm har tenkt på det, så du ikke skal slite med bagateller. Men!! Ikke fest kameraremmen slik X-T1 bruksanvisningen sier. Den beste måten å feste en kamerarem på finner du i dette blogginnlegget!

Kvalitet
X-T1 oser av kvalitet! Både kamerahuset og optikken. Det er solid og føles godt skrudd sammen av gode materialer. Kameraet er veldig godt å holde i, og
Speiling
ligger bra i hånden. Huset jeg har fått låne er uten vertikalgrepet (med plass til ekstra batteri), og selv om det fungerer fint uten, foretrekker jeg helt klart et slikt grep. Jeg har prøvd vertikalgrepet, og for meg setter det prikken over i'en med balanse, størrelse og utforming. Uten grepet har ikke lillefingeren min noen støtte, og den blir liksom bare hengende og slenge under huset.

Søkeren
Dette kameraet har jo "bare" elektronisk søker (EVF), altså ikke noen optisk søker slik jeg 
er vant med fra speilreflekskameraer, og bortskjemt med fra mellomformatkameraer. Og jeg er jo en selverklært EVF-hater... Men Fujifilm gjør virkelig livet surt for oss EVF-hatere når de lager så gode elektroniske søkere som denne...! Den er ikke perfekt, men den er ekstremt bra. Stort og fint søkerbilde. Veldig stort faktisk! Det er også raskt og nesten helt uten forsinkelse i bildet. Når du fotografer i mørket kan
Lek med detaljer #1
søkerbildet bli litt kornete bilde på grunn av elektronisk gain (bildesignalet forsterkes), men det er allikevel ekstremt mye bedre enn å stirre ut i mørket slik du faktisk gjør med en optisk søker.


Lek med detaljer #2
Det er flere visningsmoduser for EVF bildet. Fullskjerm gir deg et veldig stort søkerbilde, og det føles litt luksus ut! Og når du fokuserer manuelt har X-T1 en genial splitscreen funksjon! Da kan du ha et litt mindre søkerbilde av hele motivet (men fremdeles stort nok til at det fungerer godt), og et lite ekstrabilde ved siden av som viser nærbilde av fokusområdet. Genialt i kombinasjon med focus peaking, som viser nøyaktig hvilke deler av motivet som er fokus. Mange tenker kanskje "Hvorfor manuell fokus i 2014??" men noen ganger er det rett og slett det eneste som duger for å jobbe raskt og presist.

En annen fordel med EVF er jo at du ser hvor lyst eller mørkt bildet
Barcode #1
 faktisk blir før du tar det. Du ser det jo live i søkeren. Men jeg kjenner det krever litt å venne seg av med å sjekke bildet på skjermen etter jeg har tatt det for å se om eksponeringen satt der jeg ønsket. Gamle vaner er vonde å vende...

Det er rett og slett imponerende hvor mye som har skjedd siden forrige generasjon EVF, og selv EVF hateren i meg har blitt veldig glad i denne søkeren. Jeg gleder meg stort til å se neste generasjon EVF fra Fujifilm!

Menyene
Barcode #2
Fujifilm har ganske like menyer på flere kameraer, og jeg kjente meg umiddelbart igjen fra både X20 og X100S. Det betyr ikke at jeg liker menyene. Jeg synes de er litt rotete, og ting jeg føler hører naturlig sammen er spredt på ulike undermenyer. Jeg håper inderlig at dette blir endret på i nyere kameraer, eller for den saks skyld i firmware oppdateringer til eksisterende kameraer. Jeg blir gjerne med og lager et forslag!

En snartitt på noen objektiver
Jeg føler at X systemet allerede har et bra utvalg kvalitetsobjektiver, og flere er på vei. Fujifilm/Fujinon har på imponerende kort tid kommet fram med en veldig riktig serie med kvalitetsobjektiver. Det føles svært gjennomtenkt ut sett fra en fotografs side, og det liker jeg. Det finnes også noen perler der som jeg tror kommer til å gå inn i historien som klassikere. Jeg jobber mye med mote, portretter, interiør, eksteriør, industri og næringsliv, og med 14mm, 23mm, 35mm og 56mm kan jeg dekke en svært stor andel av de 
Knallhardt lys funker fint
kommersielle jobbene jeg gjør. Jeg håper også de kommer med et lengre fastobjektiv med god lysstyrke, så er utvalget komplett sett med mine øyne. Og det finnes også gode zoomobjektiver for de som foretrekker det.

14mm f/2.8
En herlig vidvinkel med tilsvarende bildeutsnitt som en 21mm på fullformat. Den er liten og lett, men du kjenner allikevel at den er solid. Meget god skarphet, kontrast og detaljgjengivelse, og jeg liker bildefilene dette objektivet lager utrolig godt. Objektivet er også svært stille i bruk, og du hører ikke mye lyd når det fokuserer.

35mm f/1.4
Dette tilsvarer 50mm på fullformatkameraer, og er en brennvidde jeg bruker mye. Til forskjell fra Nikon sin 50mm f/1.4 G (som er i hyppig bruk hos meg), så er Fujifilm sin faktisk skarp også på full åpning (f/1.4). Det er ikke Nikon sin i nærheten av en gang. Dessverre... I området f/1.4 - f/2.8 har Nikon sin 50mm en slags engleglorie rundt kontrastområder selv om de er i fokus, og ingenting er egentlig helt skarpt. Du må blende ned til ihvertfall f/4 før det er akseptabelt. Fujifilm sliter ikke verken med
Statoil Fornebu #1
 engleglorier eller at ting ikke er skarpt der ting er i fokus.

56mm f/1.2
Denne tror jeg kommer til å bli en klassiker, og jeg elsker dette objektivet! Selv på f/1.2 er det helt knivskarpt, samtidig som det gjengir uskarphet utrolig bløtt og fint. Pen uskarphet er like viktig som god skarphet. Dette objektivet tilsvarer omtrent en 85mm på fullformat, og kort fortalt slår det knockout på begge Nikon sine 85mm objektiver med lysstyrke f/1.4 som jeg har brukt en del. I likhet med 14mm har dette objektivet meget god skarphet, kontrast og detaljgjengivelse, og jeg liker bildefilene utrolig godt. Det eneste negative er at det har litt merkelige lyder i seg når det fokuserer. Nok til at det er litt irriterende, og noen folk har faktisk spurt om hva den lyden er og om det er noe galt... Og to av mine kolleger sier akkurat det samme om sine objektiver, så det gjelder nok ikke bare eksemplaret jeg har. Men bortsett fra lyden er dette et av de beste objektiver jeg noen gang har brukt, uansett kamera!


Fujifargene
Statoil Fornebu #2
Farger er jo et kapittel for seg når det gjelder Fuji. Det synes at Fujifilm har en 80 år gammel arv fra film i bagasjen, for fargene ut av X-T1 er en fryd, i likhet med andre X kameraer. Særlig på hudtoner. De er rett slett utrolig bra gjengitt. Kameraet har generelt svært god auto hvitbalanse som treffer svært ofte.

Bildefilene
Statoil Fornebu #3
Tja hva skal jeg si, annet enn meget bra! Jeg er ekstremt fornøyd med bildekvaliteten som kommer ut av X-T1. Selv JPG filene. Alle bildene i dette blogginnlegget er forøvrig JPG filer rett ut av kamera (unntatt ett), bare skalert ned til mindre størrelse, og noen har jeg beskåret litt. Men ingenting annet er gjort, verken med farger, kontraster eller andre ting. 
Dette er bare et utvalg bilder jeg har lekt og testet med for egen del, og jeg har foreløpig ingen bilder fra kommersielle jobber jeg kan vise. Men det kommer.

Statoil Fornebu #4
Adobe har jo dessuten kommet med støtte for X-T1 sine råfiler bare for en uke siden, og det er gøy på flere måter. Fujifilm har jo ulike typer profiler man kan fotografere med for å etterligne preget av ulike klassiske Fuji filmer, som Velvia, Provia og Astia. Det geniale er at Adobe har lagt inn støtte for disse i Adobe Camera Raw 8.4 og Lightroom 5.4, slik at du kan bruke de profilene også på råfiler.

The X-files
Gøy å leke med refleksjoner
Jeg tror ikke Fujifilm selv forstår omfanget av det de har skapt og satt i gang med X serien. Alle forstår at dette er bra, og på mange måter har det tatt bransjen og brukerne med storm. Men jeg tror at 
vi først om 5-6 år vil se hva dette egentlig var starten på. Jeg tror vi kommer til å se store forandringer i kart og terreng over kameramerker og modeller i årene fremover, og Fujifilm kommer til å bli en av de viktigste aktørene. Tror jeg. Og et av stikkordene som kan føre til dette er nemlig totalt ukjent for flere av de store produsentene regjerer i dag, og det ordet heter kundeservice. Jeg vet dette høres helt sjokkerende ut, og på grensen til hva som burde vært lov, men Fujifilm lytter faktisk til brukerne sine...! Og ikke bare lytter de, nei de tar til seg det de hører og gjør noe med det.

Konklusjon
Dette er veldig nære et perfekt kamera for meg! En liten lettvekter
Aker Brygge
 som samtidig ikke er for liten og lett. For det meste er X-T1 en fryd å bruke, leverer svært gode farger og bildekvalitet, og har et godt utvalg av kvalitetsobjektiver.

Kan noe gjøres bedre eller annerledes?
Nå er det sånn at det perfekte kameraet ikke finnes, og det vil det helt sikkert aldri gjøre heller. For vi brukere setter jo bare nye og høyere krav selv om vi hele tiden får levert bedre ting i hendene på oss. Så hva kan gjøres bedre med Fujifilm X-T1 og X systemet generelt?
Kunne jo ikke gå fra denne...

De fire ukene jeg har brukt X-T1, har jeg brukt det med en "no mercy" innstilling for å virkelig finne de tingene jeg mener må og bør rettes på eller endres. 
Jeg har brukt kameraet til vanskelige kommersielle jobber, og også til private bilder, og dette er min liste med 24 punkter som jeg mener kan gjøre et allerede fantastisk kamera og et godt kamerasystem enda bedre.

Prioritet 1 - Ting jeg mener må fikses på

1) Knappene rundt OK/menyknappen er litt små, de sitter for dypt inn i huset og de gir for dårlig respons til at man kjenner om man har trykket på de. De er vanskelig å bruke uten å ta øyet vekk fra søkeren for å se hva du trykker på.

2) Alle funksjonsknapper (Fn) må bli mulig å definere til "Ingen funksjon", slik at man kan slå av de knappene man ikke ønsker å bruke.

3) Kommandohjulene sitter også ørlite for dypt inn i huset, særlig det bakre, 
Mønster og speiling
og det gjør at de er litt vanskelig å bruke uten å ta kameraet vekk fra øyet for å se hva du gjør.

4) Kommandohjulene bør kunne defineres til å flytte fokuspunkt, slik at man kan bruke ett hjul til å flytte fokuspunkt bortover, og det andre hjulet til å flytte nedover.

5) Recordknappen ved utløseren og eksponeringskompensasjonshjulet er altfor lett å komme bort i. Den må kunne gjøres om til en programmerbar funksjonstast, og også kunne programmeres til "Ingen funksjon" (slik som er nevnt i #2). Så langt har jeg sikkert spilt inn 50 filmer uten å mene det, og ingen ville fått spesielt god omtale på IMDb...

6) EVF / LCD og menyer. Når kameraet er i EVF eller EVF Eye Sensor modus og man trykker på playback for å se på bilder, vises bildene i EVF hvis man har øyet inntil kameraet, og på LCD skjermen hvis man tar kameraet vekk fra øyet. Det er perfekt! Jeg vil ha det samme med menyene. Men trykker du på menyknappen og gjør det samme, så kommer menyen bare opp i EVF uansett om du har kameraet til øyet eller ikke.

7) Utløserknappen. På speilreflekskameraer kan man trykke utløserknappen 
Snart vår
halvt ned for å fokusere, og deretter ta så mange bilder man vil i rekkefølge med samme fokusavstand, så lenge man bare slipper utløseren halvveis opp igjen mellom hver eksponering. Da er fokus låst på samme avstand hele tiden. Hvis man prøver dette med X-T1 så refokuserer den selv om utløserknappen ikke slippes helt opp. Det gjør kameraet tregere, og det er vanskelig å ta flere raske bilder etter hverandre med samme fokusavstand. Jeg bruker denne måten å jobbe på nesten konstant.

8) Autofokus. Jeg vil ha muligheten til å frigjøre autofokus fra utløserknappen, slik at utløserknappen ikke aktiverer autofokus, man at man kan programmere en av Fn knappene til å gjør det, eller bruke f.eks AF-L knappen til å fokusere.

9) Camera Remote App. En bra app, men den fungerer bare i stående 
Mønster
skjermvisning. Den må rotere når man snur iPaden, slik at man kan få liggende visning også.

10) Camera Remote Appen burde dessuten koble seg mot kameraets WiFi når appen starter, ikke først når man går inn i et av valgene i appen. Slik den er nå må man koble opp kameraet på nytt hvis man ønsker å bytte funksjon inne i appen, og det er tungvint og tar ekstra tid.

11) WiFi overføring av bilder. Jeg ønsker en enklere og mer integrert 
Jeg er ingen naturfotograf, men gøy å se
skarpheten vs uskarpheten, og fargene
fra Velvia profilen
løsning på å overføre bilder trådløst fra X-T1 til en laptop (PC/MAC) ute på location. Slik det er nå kan man enten bruke MyFinePix Studio, men der må man koble til med kabel eller minnekortleser, eller bruke programmet Fujifilm PC Autosave, men da må man ha en router.

12) Diopterjusteringsknappen må få låsing! Den er altfor lett å knuffe ut av posisjon, og har allerede blitt et lite irritasjonsmoment for meg.

13) AE bracketing tar bare 3 eksponeringer. Her bør det være mulig å velge mellom 3, 5 og 7 eksponeringer.

14) Minnekortspor. Jeg skulle gjerne hatt 2 spor for minnekort, for å kunne kjøre overflow eller backup osv til kort nummer to.


Prioritet 2 - Ting jeg mener bør fikses på eller som bør komme

15) Menyer. Menyene er fremdeles litt rotete, og ting jeg føler hører naturlig sammen er spredt på ulike undermenyer. Jeg er nesten fristet til å lage et konkret forslag på ny menystruktur og sende til Fujifilm...

16) Låseknapper. X-T1 har låseknapper på både ISO og lukkertidshjulet, 
Gøy å se hvordan bilder tatt på 56mm
objektivet på f/1.2 er sylskarp der det er i fokus,
og hvordan resten fader ut i nydelig uskarphet
men ikke på hjulet for eksponeringskontroll. Jeg vet at disse låseknappene er et omdiskutert tema, men jeg liker å ha dem, og ville gjerne hatt låseknapp også på hjulet for eksponeringskontroll.

17) Batteritid. Jeg håper på enda bedre batterikapasitet i fremtidige X kameraer.

18) Instax SP-1 støtte. Jeg håper det kommer firmware oppdatering som legger til direkte WiFi støtte fra X-T1 til den nye Instax SP-1 printeren som kommer, slik at man kan printe direkte fra kameraet uten å gå via iPhone/iPad appen. Det bør også være mulig å legge på tekst (f.eks. fotografens navn og webadresse) på bildene, og at dette kan lagres i innstillingene på kameraet eller printeren, slik at man ikke trenger legge inn teksten mer enn en gang.

19) ND filter. Et innebygget høykvalitets ND filter slik som på X100S hadde vært elegant for fotografering med ekstra lange eksponeringer, eller enda bedre to. På den måten kunne man ha variert antall trinn med to filtre. F.eks ett filter på 4 trinn, ett på 10 trinn, slik at man kunne fått 14 trinn kombinert (eller noe sånn).

20) Blits synk. Jeg kunne ønske meg sterkt at kameraet synket på raskere tider enn bare 1/180 sekund. Jeg synes til og med 1/250 sekund som mange speilreflekskameraer synker på er for tregt, og jeg er glad i f.eks. Hasselblad som med sine objektiver synker helt opp til 1/800 sekund.

21) Utvidede profiler for kameraoppsett. Det er bra med muligheten for 7 custom settings, men jeg kunne også ønske meg å muligheten for å lagre f.eks. 3 kameraprofiler som inneholder alle de kamerainnstillingene som ikke custom settings gjør. Som f.eks. bildestørrelse og -kvalitet, autofokusinnstillinger, blitsinnstillinger, skjermoppsett, filnavn etc.

Nye objektiver og kameraer

22) Nye objektiver #1. Fujifilm/Fujinon bør absolutt komme med et fast objektiv rundt 90-120mm, med best mulig lysstyrke, og helst f/2 eller bedre. Det ville vært det perfekte objektivet for mote, livsstil og industrielle motiver for min del.

23) Nye objektiver #2. Det kunne også vært interessant med et tilt/shift objektiv, kanskje i området rundt 14-23mm.

24) Fremtidige kameraer. For meg ville det perfekte kameraet vært et speilløst Fujifilm kamera med fullformatbrikke, bygget over samme filosofien som X-T1, med neste generasjons EVF; enda bedre enn den som er på X-T1. Helst med 36MP brikke tilsvarende Nikon sin D800 og Sony A7r. Det bør matche D800 sitt dynamiske omfang, og i tillegg ha Fujifilm sine gode bildefiler og fargeegenskaper. Gode høy-ISO egenskaper og en like god optikkvalitet som dagens objektiver til X serien. Med integrert vertikalgrep. Jeg vil påstå at Fujifilm ikke trenger å ha mer enn 3 objektiver klare ved lansering, f.eks 21mm f/2.8 (eller bedre), 50mm f/1.4 og en 85mm f/1.4 for å ta hele proffverdenen med storm og gjøre enorme omveltninger i et marked med produsenter som har grodd altfor mye fast i gamle vaner.

4 kommentarer:

  1. Et fantastisk kamera som er en fryd å bruke, men den største ulempen for meg er batterkapasiteten. To ekstra batteritid for en dags fotografering er sjeldent nok om man gjør som meg og lar kameraet være på hele tiden. Det med små batterier og at man kan ha flere i lommene er forsåvidt greit, men vi har også lommebok, nøkler, mobiltelefon og lignende, og alt dette tar plass om man ikke skal fylle opp lommene med batteri også.

    EVF-søkerne har kommet langt. Første søkeren jeg synes kan erstatte den optiske i de aller fleste tilfeller, selv om det kan bli vel sterke kontraster enkelte ganger. Vanskelig å se om kameraet har funnet fokus, men når det er sagt så er det den beste søkeren på noe speilløst kamera jeg har hatt.

    Ellers enig med det mest av det du skriver. Bortsett fra at jeg må være den eneste som liker de innsunkne knappene bak på kameraet. Tidligere har jeg tapet over disse for å hindre uønsket vandring (dog ikke noe stort problem på Fujikamera siden de har hatt knappelås).

    56mm er forresten f/1.2 :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Oops...! Selvfølgelig er den f/1.2, så tusen takk for at du sa fra! :) Samme
      skrivefeilen hadde sneket seg inn i både den norske og engelske teksten.

      Og jeg er helt enig med deg angående batterikapasitet. Jeg venner meg mer og mer til
      å bruke X-T1 i EVF only modus med Eye sensor, slik at det ikke skal bruke for mye
      batteri, men selv da synes jeg de tømmes altfor for fort. Jeg er kanskje bortskjemt
      fra Nikon der ett batteri kan vare en hel dag på fotoshoot med 1000-1500 bilder og
      MYE bruk av skjermen for å sjekke og velge ut, men Fujifilm bør sette inn ressurser
      på å lage bedre batterier enn det de har klart til nå. Jeg har alltid 4 nyladete med
      meg, men det er litt ekstra stressfaktor istedenfor å kunne sette inn ett og vite at
      det holder en hel dag med mye bilder.

      Så du liker de nedsunkne knappene.... Fydda.... :) He he... Jeg bytter ofte fokuspunkt, og synes det er utrolig trøblete å jobbe i god flyt med så "utydelige" knapper. Ting skjer fort foran kamera, og jeg har ikke tid til å ta øyet vekk fra motivet og fra kameraet for å titte ned på knappene så jeg ser hvor jeg trykker. Det ødelegger hele flyten når jeg er på jobb.

      Hilsen Eivind

      Slett
  2. La fort merke til at størrelsen på filene i JPG er mye mindre enn jeg har vært vant med hos f.eks. tilsvarende speilløse Olympus. Fuji leverer filer på ca. 2-4 MB i snitt, mens Olympus ligger i snitt på 5-7 MB. (instillinger er hhv. F og SF)... How come?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      På en måte høres det litt rart ut hvis du har X-T1 på høyeste kvalitet JPG, men på den annen side kommer det veldig an på hva motivet ditt er. Jeg tok 957 feriebilder (alle i både RAW og JPG), og der er minste JPG såvidt over 2MB, men det er en helt tom himmel og forgrunnen er så og si helt svart i silhuett. Et slikt bilde har jo mye færre pikseldata å pakke sammen siden det er så mye "tomt" der, så da blir filen veldig liten. De normale bildene, og hoveddelen av de 957, ligger fra 4.5 MB og opp til litt over 7 MB.

      Jeg sjekket også JPG filene fra et 3-dagers oppdrag jeg gjorde i mai, og der er det mellom 4-5000 JPG filer, og de ligger alle sammen mellom 4.5 - 7 MB.

      Men som sagt, motiet og hva som er med på bildet har mye å si. Er det mye himler eller flater med ensartede farger og lite detaljer, blir filene små (på alle kameraer). Tar du derimot bilde av noe med mye detaljer, mønster og slikt, så blir filene større.

      Har du prøvd å ta samme bilde med begge kameraer og sammenligne filstørrelsen? Og er Olympus kameraet samme antall megapiksler som X-T1 (piksler x piksler)?

      Forøvrig er bloggen min flyttet over til ny adresse, og denne Blogger-bloggen er ikke i bruk lenger. Men ta gjerne turen over til http://eivindrohne.wordpress.com/ for mer Fuji- og fotogøy!

      Hilsen Eivind

      Slett