torsdag 27. februar 2014

Fototips - Ta bedre mobilbilder



Hva?!?! Mobiltelefonbilder på bloggen til en fotograf...?! Fy og føy fnyser kanskje noen. Men faktum er at du kan gjøre mye gøy med et mobilkamera. Nei for det er ikke alltid utstyret det kommer an på...

Faksimile: Romerikes Blad
I midten av januar ble jeg kontaktet av NTB Tema som lurte på om jeg ville lage en sak med dem om hvordan alle kan lære å ta litt bedre bilder med mobiltelefon. Gøy tenkte jeg, og kastet meg over oppgaven. For selv om jeg jobber som fotograf og er vant til mye og avansert fotoutstyr, er jeg også en flittig bruker av kameraet på mobiltelefonen. Gøy og nyttig!

Personlig bruker jeg mobiltelefonen til å bli bedre på komposisjon (altså trening), se motiver (altså trening), og til å alltid være på leting etter motiver (altså trening...). For tro det eller ei, det handler faktisk aller mest om den som er bak kamera. Ikke hvilket kamera personen står og holder...

For det går fint an å ta et fantastisk bilde, ja et kunstverk faktisk, med en helt vanlig mobiltelefon, og det går like fint an å ta et skikkelig rælebilde med et proffkamera til tre-firehundretusen kroner. 

Det er nemlig ikke mulig å kjøpe seg til gode bilder, med mindre du leier en god fotograf til å ta bilder for deg da. Da er de jo strengt tatt ikke dine, men du har jo kjppt deg bedre bilder... Nei spøk til side, når jeg sier gode bilder mener jeg ikke megapiksler og alt det rælet, vissvasset og dilldallet der. Nei da mener jeg hvordan bildet ser ut og hva det kommuniserer! 

Er det noe innhold i bildet? Formidler det noe til den som ser på det, og er det noen historie der? Noen bærende elementer i komposisjonen? Eller er det elegant bruk av lys? Ja alle de estetiske og visuelle kvalitetene som (dessverre) er umulig å kjøpe seg til gjennom mer, dyrere og "bedre" utstyr. Men det du kan gjøre, er å trene deg opp til å bli bedre, og der kommer mobiltelefonen inn som et genialt verktøy, fordi du sannsynligvis har den med deg hele tiden.

Og det er faktisk ganske enkelt å heve sitt eget nivå noen hakk. Som alt annet handler det nemlig om å tenke, trene og eksperimentere. Skal man bli bedre til noe, må man som regel trene. Slik er det med alt.

Sammen med NTB Tema forsøkte jeg derfor å komme opp med noen enkle råd og tips til hva man kan gjøre for å bli litt bedre til ta bilder med mobiltelefonen. Og siden det å bli bedre i foto også har med trening å gjøre, kan jeg jo strekke strikken og faktisk si at jeg har vært med og laget en sak med treningstips...! Ikke verst!


Saken har vært publisert en rekke steder, blant annet i papirutgavene til Romerikes Blad, Sogn Avis, Agderposten og en rekke andre steder. Gøy! 


Du kan også lese saken på ABC Nyheter sine nettsider ved å klikke her, og kanskje du finner et og annet nyttig tips om det å ta litt bedre mobilbilder.


Uansett; kom deg ut, ha det gøy, og som sagt - tren - tren - og atter tren!


Lykke til!




Faksimile: Sogn Avis





Faksimile: Agderposten















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar